Παναγία η Γκουβερν

  Φράγμα Αποσελεμη

  Περιήγηση στις Ποταμιές

  Μνημείο πεσόντων

  Περιήγηση στις Ποταμιές και στην ευρύτερη περιοχή

 •  
  Για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή της Λαγκάδας (που περικλείει την κοιλάδα του Αποσελέμη), θα πρέπει να ακολουθήσει τον επαρχιακό δρόμο από τη Χερσόνησο προς το οροπέδιο Λασιθίου. Η διαδρομή μέχρι τον πρώτο οικισμό των Ποταμιών, είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Στα πρώτα χιλιόμετρα, το τοπίο προσφέρει έκδηλα την εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης. Μεγάλες εκτάσεις έχουν αξιοποιηθεί για τη λειτουργία λέσχης γκολφ καθώς και υδάτινου πάρκου αναψυχής. Καθώς προχωράμε προς τα ανατολικά μετά την περιοχή του Αγίου Πνεύματος, στη θέση «Ξεροκαμάρες», αποκαλύπτεται η μαγεία της διαδρομής. Στα δεξιά διακρίνονται τα επιβλητικά υπολείμματα του αρχαίου Υδραγωγείου της περιοχής καθώς και η πυκνή βλάστηση του φαραγγιού του Αποσελέμη. Λίγο πριν την είσοδο στον οικισμό των Ποταμιών συναντάμε στα αριστερά τις πινακίδες που παραπέμπουν στους δύο βυζαντινούς ναούς της περιοχής. Την εκκλησία του Σωτήρα Χριστού και την Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, όπου διατηρούνται και τμήματα του ομώνυμου μοναστηριού. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο ναός της Παναγίας είναι συνήθως επισκέψιμος. Ο κυρίως οικισμός των Ποταμιών είναι χτισμένος στη Β. όχθη του Αποσελέμη όπου υπάρχουν και τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Το τμήμα του Αποσελέμη που διασχίζει το χωριό (μέχρι την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος) παρουσιάζει πυκνή βλάστηση από πρινάρια, πλατάνια, πικροδάφνες κτλ. Η ρεματιά που σχηματίζεται παρουσιάζει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Στο εσωτερικό του οικισμού υπάρχει ένα γεφυράκι απ όπου τους χειμερινούς μήνες μπορεί να δει κανείς τα νερά του ποταμού να διέρχονται από κάτω. Άλλο ένα, παλιότερο γεφυράκι διατηρείται στην ανατολική πλευρά του οικισμού.

Περιπατητικές Διαδρομές


Ακολουθώντας τον ποταμό Αποσελέμη

 


Πριν φύγουμε από την περιοχή της Λαγκάδας, θα επισημάνουμε μία εναλλακτική διαδρομή η οποία ορίζεται φυσικά από τη ροή του ποταμού Αποσελέμη και του φαραγγιού του. Ο ποταμός Αποσελέμης, πηγάζει από την περιοχή της Κασταμονίτσας, όπου δέχεται τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στη θέση «Φλέγες», κάτω από τον Ρούσσο εγκρεμό.

Ακολουθώντας πορεία προς ΒΑ φθάνει στο χωριό Αβδού, όπου ενισχύεται με τα νερά διαφόρων μικρών χειμάρων και στη συνέχεια στρέφεται προς τα ΒΔ. Φθάνοντας στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στη θέση «Ξεροκαμάρες» ενώνεται με το "μικρό Ποταμό", που πηγάζει από την περιοχή Καρουζανώ. Ο ενιαίος τώρα Αποσελέμης κατευθύνεται προς Β και διασχίζοντας το ομώνυμο φαράγγι και αγρότοπο καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος.

Τα τοπία που παρουσιάζουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά είναι τα παρακάτω:

1.Το φαράγγι του Αποσελέμη


Αρχίζει από την περιοχή του Αγίου Πνεύματος στις Ξεροκαμάρες (νότιο άκρο) και φθάνει έως το ύψος του οικισμού Αγριανά (βόρειο άκρο) έχει κατεύθυνση από Ν προς Β, το μήκος του υπολογίζεται σε 4χλμ. Και το υψόμετρό του είναι 120μ. στο νότιο άκρο και 13μ. στο βόρειο. Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού, το 1/3 περίπου του μήκους του, μοιάζει περισσότερο με μία πολύ στενή κοιλάδα, μέσα από την οποία κυλά ο ποταμός. Προοδευτικά οι πλαγιές γίνονται όλο και πιο απότομες, σε ορισμένα δε σημεία είναι σχεδόν κατακόρυφες φθάνοντας το ύψος των 150-200μ. Στο ύψος των Αγριανών το σκηνικό αλλάζει απότομα. Οι κάθετες πλαγιές παραχωρούν τη θέση τους σε χαμηλά, ομαλά υψώματα, ενώ το στενό πέρασμα μετατρέπεται σε μία γραφική κοιλάδα, η οποία από το ύψος της γέφυρας της παλιάς εθνικής οδού Ηρακλείου- Αγ. Νικολάου, παραχωρεί τη θέση της στον υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη.

Τα κυριότερα είδη της πανίδας του φαραγγιού του Αποσελέμη είναι ο σκατζόχοιρος, ο λαγός, η ζουρίδα, το καλογυναικάρι, η βιτσίλα, ο κοτσυφός, τ'' αγριοπερίστερα, τα λαδεράκια, οι ασκορδαλλοί, τα σπουργίτια, οι σαύρες, τα φίδια, οι χοχλιοί κλπ.

Η παραποτάμιος βλάστηση δίδει ένα διαφορετικό χρώμα στην περιοχή με τα μεγάλα δένδρα όπως τα πλατάνια (Platanus orientalis) και τις καρυδιές (Juglans regia). Εδώ τα τεχνητά οικοσυστήματα συνδυάζονται άριστα με τα φυσικά. Τα οπωροφόρα δένδρα των κήπων συνταιριάζουν με τη βλάστηση των αυτοφυών πλατανιών και όλα μαζί με το βαθύ πράσινο χρώμα τους ξεχωρίζουν ανάμεσα στα γκρίζα χρώματα των ελαιώνων και στις βραχώδεις όχθες του ποταμού.

Άλλα παρόχθια φυτά είναι τα καλάμια (Arudo donax), οι βάτοι (Rubus sanctus), οι αβρωνιές (Calystegia sepium) και τα λάπαθα (Rumex conglomeratus) κλπ.

2. Ο υγρότοπος του Αποσελέμη

Οι εκβολές του ποταμού περιλαμβάνουν ένα τμήμα της αμμώδους παραλίας μήκους 750 και πλάτους 50μ. περίπου. Η περιοχή συνιστά ένα σημαντικό βιότοπο για τα μεταναστευτικά πτηνά και τόπος φωλιάσματος για 19 είδη πουλιών, ενώ 12 άλλα φωλιάζουν σε γειτονικές περιοχές αλλά αναζητούν την τροφή τους στον υγρότοπο του Αποσελέμη. Η βλάστηση του υγροβιότοπου του Αποσελέμη κυριαρχείται από το Sarcocornia perennis και τα βούρλα (Junkus sp.).
Άλλα φυτά είναι τα αλμυρίκια (Tamarix perviflora) και οι λυγαριές (Vitex agnus- castus).

ΠΗΓΗ : hersonisos.gr

Ποδηλατικές διαδρομές


Διαδρομή 1η:

Αφετηρία οι Ποταμιές, ανηφόρα προς την Αγία Κυριακή με μια σχετικά δύσκολη ζιγκ-ζαγκ ανάβαση και κατάβαση ανάμεσα στα λιόφυτα.Περίπου 10χλμ. και 2 ώρες. Διαδρομή Άνοιξη-Καλοκαίρι-Φθινόπωρο

Διαδρομή 2η:

Αφετηρία οι Ποταμιές, ανηφόρα προς το μοναστήρι της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας με μια μέτρια ανάβαση ως τον απαλτότοπο. Κατάβαση ακριβώς απο πάνω απο τον οικισμό των Ποταμιών με μια πολύ εύκολη και πανέμορφη διαδρομή .Περίπου 5χλμ. και 1 ώρα. Διαδρομή Άνοιξη-Καλοκαίρι-Φθινόπωρο

 

 

Efficient stats
site meter statistics

Efficient stats
site meter statistics